Battery drain
Close
Login to Your Account
PRC Polaris Ranger Club - Powered by vBulletin

Battery drain

This is a discussion on Battery drain within the Ranger XP 1000 Discussions forums, part of the Polaris Ranger Forums category; Was going to ride yesterday afternoon but my battery was dead as a hammer. I just figured I left something on so I charged it ...

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17
Like Tree6Likes

Thread: Battery drain

  1. #1
    Starting Member Tcounty's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    42
    Member #
    33906
    Liked
    9 times

    Battery drain

    Was going to ride yesterday afternoon but my battery was dead as a hammer. I just figured I left something on so I charged it up overnight. Cranked right up this afternoon no problem. I reset the clock a ride to my next door neighbors house. Came back out and it started fine but the clock was 12:00 again so I set it again and went home. I cut it off and turned key back on but not started,and clock is 12:00 again and I can hear a high pitched alarm, not very loud though. I cut the key back off and alarm keeps going for a minute or so. Then I notice the turf mode back light is still lit with the key off.

    Any ideas what to look for. Iím covered under warranty but Iíd rather not take it in if possible.





    Sent from my iPhone using Tapatalk

  2. #2
    Elite Member summermn's Avatar
    Join Date
    Feb 2019
    Location
    South TX winter, MN summer
    2015 900xp le
    Posts
    537
    Member #
    76071
    Liked
    201 times
    Could be as simple as a bad battery or something with the wire loom is bad and shorting to ground and sucking the juice
    I would first disconnect and charge the battery and after its topped off let it sit for 12-24 hours and then check the voltage. Should be at least 12 .5 . This is at least a simple to do item to start your search.
    RJ likes this.

  3. #3
    Starting Member Tcounty's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    42
    Member #
    33906
    Liked
    9 times
    Bad battery wouldnít make the turf mode back light stay on.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. Remove Advertisements
    PRCForum.com
    Advertisements
     

  5. #4
    Elite Member summermn's Avatar
    Join Date
    Feb 2019
    Location
    South TX winter, MN summer
    2015 900xp le
    Posts
    537
    Member #
    76071
    Liked
    201 times
    Quote Originally Posted by Tcounty View Post
    Bad battery wouldnít make the turf mode back light stay on.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    It sure shouldn't IMHO but anything that is now connected to a computer that needs a good clean stable power source kinda makes that battery a very important link.
    There was a thread last week where the wiring was being eaten by rodents so your new ride has possibly become a rolling buffet so start looking for signs of a invasion. Droppings are a first signal.

  6. #5
    RJ
    RJ is offline
    (Rod) Elite Member RJ's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    SE Michigan
    Posts
    903
    Member #
    18732
    Liked
    326 times
    T, make sure the terminals are clean and have the battery load tested. My turf mode light stays on after the key has ben cycled. Always has, just dimmer than with the key on. Power draining back out of the system, not the battery.
    Last edited by RJ; 06-23-2019 at 09:03 AM.
    2018 1000 XP Titanium Matte Metallic
    Lock n ride glass windshield and roof
    MMA lift
    27-11-14 Tusk Trilobites
    G5 tune

    Past rides
    2004 Ranger. 2x4 with trusty 425
    Built like a tank and still running strong.

    2012 800 XP LE
    Wire chaffing fuel pump eater but never left me stranded!

    2016 900 XP Titanium Matte Metallic

  7. #6
    Starting Member Tcounty's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    42
    Member #
    33906
    Liked
    9 times
    Quote Originally Posted by RJ View Post
    T, make sure the terminals are clean and have the battery load tested. My turf mode light stays on after the key has ben cycled. Always has, just dimmer than with the key on. Power draining back out of the system, not the battery.
    Thatís what itís doing , itís dimmer but still on.

    Why would the clock not hold its setting?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  8. #7
    RJ
    RJ is offline
    (Rod) Elite Member RJ's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    SE Michigan
    Posts
    903
    Member #
    18732
    Liked
    326 times
    Probably a bad cell or short in the battery. Possibly corroded connections. When you crank it over its drawing the amps down too low and resetting the clock. Clean the connections, charge the battery and take it to local auto parts store and have it load tested.
    2018 1000 XP Titanium Matte Metallic
    Lock n ride glass windshield and roof
    MMA lift
    27-11-14 Tusk Trilobites
    G5 tune

    Past rides
    2004 Ranger. 2x4 with trusty 425
    Built like a tank and still running strong.

    2012 800 XP LE
    Wire chaffing fuel pump eater but never left me stranded!

    2016 900 XP Titanium Matte Metallic

  9. #8
    Starting Member Tcounty's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    42
    Member #
    33906
    Liked
    9 times
    Quote Originally Posted by RJ View Post
    Probably a bad cell or short in the battery. Possibly corroded connections. When you crank it over its drawing the amps down too low and resetting the clock. Clean the connections, charge the battery and take it to local auto parts store and have it load tested.
    Battery is fine. Connection is good. Itís only a month old. Holding 13.7 volts. The clock resets to 12:00 every time I cut the machine off. When I turn the key back on without cranking , the clock is already 12:00.

    I just went over everything again. All fuses are good, battery connections couldnít be better.

    This is a brand new machine. Itís one month old and never been off road. Itís clean other than a little dust.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  10. #9
    (Bob) Veteran Member rbarre's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Danville,VT left NJ forever
    Posts
    201
    Member #
    19960
    Liked
    68 times
    Have you added any accessories after delivery? Some thing that is constant power instead of using a relay .
    Just thinking>
    What is the ride?
    2013 900 xp LE with EPS Sunset Red
    poly roof
    tip out glass windshield with wiper/washer
    soft doors
    poly rear glass
    Polaris heat/defrost
    Polaris Glacier Pro 72" steel plow w/ hyd lift and angle
    4500# Viper winch 3/8 steel cable
    S3 Springs Front and Rear lifted it 2"

  11. #10
    Starting Member Tcounty's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    42
    Member #
    33906
    Liked
    9 times
    Iím wondering now if the cluster is bad.

    https://www.polarisgeneralforum.com/...resetting.html



    Sent from my iPhone using Tapatalk

Page 1 of 2 12 LastLast

Sponsored Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts